Denizlili gökbilimci Tahsin Demirciler, yaklaşan Tam Ay Tutulması hakkında önemli bilgiler paylaştı.
Gökbilimcilerin açıklamalarına göre, 14 Mart 2025’te gerçekleşecek olan Tam Ay Tutulması, Türkiye saati ile 06:57’de yarı gölgeli tutulma evresiyle başlayacak. Ay, tamamen Dünya’nın gölgesine girdiğinde, yani tutulmanın en belirgin anı saat 09:58’de yaşanacak. Tutulma, saat 13:00’te Ay’ın yarı gölgeli evreden çıkmasıyla sona erecek.
Türkiye’den Gözlemlenemeyecek
Tutulmanın gerçekleşeceği saatlerin Türkiye için gündüz saatlerine denk gelmesi ve bu esnada Ay’ın batmış olması nedeniyle, Türkiye’den izlenemeyeceği belirtildi. Ancak, tutulma Amerika kıtası ile Batı Avrupa’nın bir bölümünden tam olarak izlenebilecek.
Ay Neden Kızıl Renk Alıyor?
Bilim insanları, Tam Ay Tutulması sırasında Ay’ın bakır veya kırmızımsı bir renge bürünmesini, Güneş’ten gelen ışığın Dünya atmosferinde kırılarak Ay’ın yüzeyine ulaşmasına bağlıyor. Denizlili gökbilimci Tahsin Demirciler, “Ay, Dünya’nın karanlık koni adı verilen gölgesine tamamen girdiğinde, Güneş’ten gelen ışığın büyük dalga boylu kırmızı bileşenleri atmosferimizde kırılarak Ay’a ulaşır ve ona bu kızıl rengi verir,” şeklinde açıkladı.
“Kanlı Ay” Tanımı Bilimsel Değil
Demirciler, halk arasında sıkça kullanılan “Kanlı Ay” ifadesinin bilimsel bir temele dayanmadığını vurgulayarak, “Biz bilim insanları, Tam Ay Tutulmalarında Ay’ın bakır rengine dönmesini tamamen doğal bir olay olarak değerlendiriyoruz. Ancak bazı kişiler, bu durumu korkutucu veya mistik bir anlamla ilişkilendirerek ‘kanlı tutulma’ gibi ifadeler kullanıyor. Bu tür terimlerin bilimsel gerçekliği yansıtmadığını belirtmek gerekir,” dedi.