Denizlerde 15 Nisan’da başlayan av yasağının ardından tezgâhlarda ağırlıklı olarak kültür balıkları yer aldı. Av yasağının başlamasıyla birlikte balık fiyatları da merak edilirken, Denizli Balık Hali esnaflarından Fikret Uzkuç, drttv.com’a konuştu. Uzkuç sardalya, hamsi ve istavritin 250 TL, levrek ve çipuranın fiyatı 400 TL’den büyüklüğüne göre 600 TL’ye kadar çıkıyor. Barbun 700 TL, kefal 300 TL, granyoz 250-300 TL bandından değişiyor.
“MAALESEF PAHALI BALIK YİYECEĞİZ”
Balık fiyatlarıyla ilgili konuşan Fikret Uzkuç, “Av yasağı başladı. Balık fiyatları da şu an için yüksek. Asıl sıkıntı üretim yapan üretim yapan balıkçıların bayram öncesi ve sonrası aşırı zam yapmaları. Sıkıntı bundan kaynaklı… Sektör bundan çok fazla etkileniyor. Çiftçilerin 80 ila 100 lira arasında zam yapması bu duruma getirdi. Şu anda küçük balıklar var en ucuzu, onun fiyatı da 200 lira. Yaz sezonunda Eylül’e kadar masraflar çıkar. Girdi maliyetleri nedeniyle maalesef pahalı balık yiyeceğiz” dedi.
“DENİZCİLİK BAKANLIĞI KURULMALI”
“Balık fiyatlarının düşmesi için ne yapılması gerekiyor?” sorusuna da yanıt veren Uzkuç, “En öncelikle Denizcilik Bakanlığı’nın kurulması gerekiyor. Tarım Bakanlığı baktığı sürece bir şey olmaz. Bakanlık olsa balıkçılıkla ilgili bir birim olsa bu işler değişir. Tarım Bakanlığı’na bırakırsan bu kadar olur, yaptıkları işin gereğini bilmiyorlar. Yetkililer ineğe bile 2-3 sefer doğum yaptırıyor. Böyle giderse hiçbir şey değişmez. Maliyetler yüksek, enflasyon yüksek. 2020 yılında 2.5 liraya aldığımız kutu şu anda 4-50 lira bandından değişiyor. İşçilik zaten pahalı, sigorta maliyetleri yüksek, elektrik, kira derken sıkıntıya düşüyoruz. Ucuza balık yemeyi beklemek hayal olur” ifadelerini kullandı.