Milli Eğitim Bakanlığı tarafından lise öğrencileri arasında gerçekleştirilen “Şiddet Algısı Araştırması”nın sonuçları açıklandı. 26 farklı ilden 7 bin 511 lise öğrencisinin katılımıyla gerçekleştirilen araştırma, öğrencilerin en fazla şiddet olaylarının dijital ortamda yaşandığını düşündüğünü ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 37,1’i dijital ortamda şiddetin yaygın olduğunu belirtti.
Araştırmaya göre lise öğrencilerinin en fazla şiddet olarak algıladığı davranışların başında, özel bilgi ve fotoğrafların internet ortamında paylaşılması ile tehdit edilmek geldi. Lise öğrencilerinin yüzde 92,3’ü bu tür durumları şiddet olarak değerlendirdi.
Siber Zorbalık Yaygın
Araştırmada, siber zorbalıkla ilgili dikkat çekici verilere de ulaşıldı. Öğrencilerin yüzde 73,5’i bir paylaşımın ekran görüntüsünün alınarak yayılmasını, yüzde 72,8’i ise popüler bir görüşe karşı çıkan kişilerin aşağılanmasını şiddet olarak değerlendirdi.
Geçmişte yapılan bir paylaşımın bulunup sosyal medyada eleştirilmesi de öğrencilerin yüzde 61,3’ü tarafından şiddet olarak tanımlandı. Ayrıca, öğrencilerin yüzde 53’ü en az bir kez sosyal medyada hakaret veya kötü sözlere maruz kaldığını ifade ederken, yüzde 40,8’i ise hayatlarında en az bir kez başkalarına hakaret ettiklerini ya da kötü sözler kullandıklarını belirtti.
Dijital Ortam ‘Çift Yönlü’ Bir Şiddet Alanına Dönüşüyor
Araştırma, dijital şiddetin sadece mağduriyetle sınırlı olmadığını, öğrencilerin hem mağdur, hem tanık, hem de uygulayan olarak sürecin içinde yer alabildiğini ortaya koydu. Katılımcıların yüzde 33,5’i en az bir kez “diğerleri gibi davranmadığı için baskı altında hissettiğini”, yüzde 38’i ise “popüler bir görüşe karşı çıktığı için aşağılandığını” belirtti.
Uzmanlardan Çözüm Önerileri
Araştırma sonuçlarını değerlendiren Türk Eğitim Sen Denizli Şubesi Başkanı Emre Erdoğan, şiddetin yaygınlaşmasında kolay para kazanma isteği, akran zorbalığı ve olumsuz subliminal mesajların etkili olduğunu belirtti. Erdoğan, çözüm olarak çocuklara küçük yaşlardan itibaren misafirperverlik, hoşgörü ve anne-babaya saygı gibi olumlu değerlerin subliminal mesajlarla aktarılması gerektiğini vurguladı.
Elde edilen veriler, dijital şiddetin lise öğrencileri arasında ciddi bir problem haline geldiğini ve bu konuda farkındalık oluşturulması gerektiğini ortaya koyuyor. Uzmanlar, dijital ortamlarda güvenliğin artırılması ve öğrencilerin bilinçlendirilmesi için daha fazla çalışma yapılması gerektiğine dikkat çekiyor.