Kapatılan Refah Partisi'nin (RP) merhum Genel Başkanı Necmettin Erbakan ve eski DYP Genel Başkanı Tansu Çiller ortaklığındaki 54. Refah-Yol hükümeti döneminde gerçekleşen ve Türkiye'nin siyasi tarihine “postmodern darbe” olarak geçen 28 Şubat 1997’deki en uzun Milli Güvenlik Kurulu (MGK) toplantısının üzerinden 28 yıl geçti. Refah Partisi’nin kapatılmasından sonra kurulan Fazilet Partisi’nde Kurucu Üye ve İl Başkanlığı yapan Mehmet Salih Erdoğan, sonraki süreçte Fazilet Partisi’nin de kapatılmasının ardından AK Parti’nin kuruluş sürecinde yer alarak 22 ve 23. Dönem AK Parti Denizli Milletvekili olarak görev almıştı. "Bin yıl sürecek" denilen sürecin, 10 yıl gibi bir sürede çöktüğünü ifade eden sürece dair drttv.com’a açıklamalarda bulundu.
“ÜLKE VE MİLLET BÜYÜK ZARARLAR GÖRDÜ”
“Allah o günleri bir daha göstermesin” diyen Mehmet Salih Erdoğan, “1997 yılında yapılan Milli Güvenlik Toplantısı’ndan sonra Türkiye’de demokrasiye balans ayarı adı altında özgürlüklere, hak ve hukuku ayaklar altına alan pek çok yanlışlıklar yapıldı. O dönemde hükümeti kurma yetkisi de Tansu Çiller yerine Mesut Yılmaz’a verildi. O kurulan hükümette fayda sağlamadı ve siyasi yönden çalkantılı günler yaşadık. Ekonomik anlamda ülke ve millet büyük zararlar gördü. Refah Partisi kapatıldı. Batı Çalışma Grubu adı altında her tarafı gözetim ve denetim adı altında; dini, siyasi, ekonomik hayata kadar pek çok konuda haksızlıkların çıkmasına sebebiyet verildi. Yeşil sermaye adı altında şirketler ve insanlar damgalandı, bankalar hortumlandı ve ekonomik hayat felç oldu. Dolayısıyla 28 Şubat’ta ülkeye hem siyasi hem de ekonomik anlamda büyük bedeller ödetildi. 10’larca yıl ülkenin altından zor kalkacağı zulümler yapıldı. 2 yıl sonra Sakarya depremi oldu ve hepsi bir araya gelince Türkiye darboğaza girdi. 2001 yılına geldiğimizde devlet bitmiş, çökmüş durumdaydı” dedi.
“TERÖRİST MUAMELESİ YAPTILAR…”
“Enkaz diyebileceğimiz bir durumda 2001 yılında AK Parti kuruldu” diyerek sözlerine devam eden Erdoğan, “2001’de kurulan AK Parti, 3 Kasım 2002’de de tek başına iktidara geldi. Sonrasında geçen 5-6 yılda ise 10 yıl boyunca yapılan ekonomik tahribatın, özgürlüklere karşı vurulan prangaları ortadan kaldırmak için mücadele verildi. Maalesef bizim çok partiliye geçtiğimiz 1946 yılından bu yana hep parti kurmak ve siyasi yasaklarla geldi, geçti. Denizli Milletvekilimiz Ramazan Yenidede’ye siyasi yasak getirilmişti. Çok partili döneme geçilmesinin ardından hep zorlu şartlar altında siyaset yapmaya çalışıldı. Fazilet Partisi ve Refah Partisi kapatıldı. 5 yılda iki sağ partinin kapatılması ne demek? Bu olayların sonucunda AK Parti 2001 yılında kuruldu. Ülkeyi kalkındırmak için görev alan, ekonomik hayata katkı sağlamak dışında hiçbir düşüncesi olmayan pek çok insan terörist muamelesi gördü ve mağdur edildi. Binlerce iş yeri kapandı, hangi birini anlatsak bilmiyorum” diye konuştu.
“BU OLAYLARDAN DERSLER ALINMALI”
Bu olaylardan ders alınması gerektiğini ifade eden Erdoğan, “27 Mayıs 1960, 12 Mart 1971’de, 12 Eylül 1980’de, 28 Şubat 1997’de ve son olarak 15 Temmuz 2016’da hain darbe girişimi oldu. Hainlikleri gördük. 28 Şubat’ta dahil darbelere karşı millet olarak tepkimizi göstermedik. Millet 15 Temmuz 2016’da gerekli tepkiyi gösterdi. Canını ortaya koydu ve sokaklara taştı. AK Parti’nin iktidara gelmesinin ardından milletin demokrasiye bağlılığını ve fedakârlığını gördük” dedi.
“MESLEK OKULLARINDA DARBE VURULDU”
28 Şubat 1997’de tanık olduğu olaylar hakkında da konuşan Mehmet Salih Erdoğan, “Avukat kökenli olduğum için birçok olaya da şahit oldum. Özellikle İmam Hatip Okulları’na darbe vuralım derken, meslek okullarına darbe vuruldu. Biz arkadaşlarımızla CHP’de dahil siyasi partileri ziyaret ettik. Meslek okullarına da darbe vuruluyor yapmayın destek olun, siyasi açıdan değerlendirmeyin dedik ancak sonuç alamadık. ANAP Milletvekili Hasan Korkmazcan ile görüştük ve parti içinde sesinizi çıkarın dedik. Başka bir konu da kuran kurslarına jandarmalar baskın yapıyordu. 15 yaşından küçük çocuklara eğitim verildiği için gözaltı kararları oldu. O dönemde hukuki desteğimizi verdik ve haklının yanında olduk” diye konuştu.
“ONUR KIRICI ŞEYLER YAŞANDI”
“Okullarda din kültürü ve ahlak bilgisi öğretmenleri vardı. Görüşleri nedeniyle zarar görenler oldu. Okullarda ‘dinci’ diyerek ithamda bulundular. Onur kırıcı şeyler yaşandı. 28 Şubat döneminin Genelkurmay İkinci Başkanı Orgeneral Çevik Bir, ’28 Şubat’ın izleri bin yıl sürecek demokrasiye balans ayarı verdik’ diyordu. 10 yıl içinde bütün izleri sildik ve kaldırdık” dedi.