Tefenlili, devlet desteklerinin arttığını ancak, bilim ve üniversitelerin tarım sektörüne daha fazla katkı sağlaması gerektiğini belirtti. Tarımda verimliliği ve kaliteyi artırmak için kooperatiflerin güncellenmesi gerektiğini, toplu alım satım ve ekim yapma yöntemlerinin benimsenmesi gerektiğini vurgulayan Tefenlili, bu tür bir sistemin, üretim maliyetlerini azaltarak çiftçiye daha fazla gelir elde etme fırsatı sunacağını ifade etti. Ayrıca, arazilerin toplu kullanımıyla daha büyük üretim alanları yaratılabileceğine işaret etti.
“BÜYÜK ÖLÇEKLİ ÜRETİM DAHA VERİMLİ OLUR”
Tefenlili, tarımın geldiği noktada önemli ilerlemeler kaydedildiğini ancak hala eleştirilecek alanlar olduğunu belirtti. Özellikle küçük ailelerin tarım yaparak geçimlerini sağlamada zorlandığını dile getiren Tefenlili, “Eskiden 10-20 dönüm arazi ile bir aile geçiniyordu, ancak şimdi bu alanlarda geçim sağlamak mümkün olmuyor,” dedi. Bu sorunun çözülmesi için toprakların birlikte kullanılması ve büyük alanlarda kolektif üretime yönelmek gerektiğini savundu. Ayrıca, parçalı tarımın verimsiz olduğunu ve toplu alanlarda büyük ölçekli üretimin daha verimli olacağını belirtti.
“DAHA AZ İNSAN, DAHA ÇOK VERİM…”
Tarım sektöründe çalışan insan sayısının yüzde 25’in üzerinde olduğunu belirten Tefenlili, bu oranın düşürülmesi gerektiğini vurguladı. Tarımın, daha az insanla ve daha verimli şekilde yapılması gerektiğini söyleyen Tefenlili, “Tarımda teknoloji ve bilimsel yöntemlerin kullanımı artırılmalı, her şey ülkemizde üretilmeli ve tüketilmeli. Bu şekilde hem verimlilik artar hem de sürdürülebilirlik sağlanır,” dedi.