Geçtiğimiz günlerde etkili olan soğuk hava tarım alanlarını olumsuz etkilerken, limon üretim bölgeleri de zirai dondan nasibini aldı. Özellikle Akdeniz Bölgesi’nde etkili olan don olayları, limon rekoltesinde ciddi düşüşlere yol açtı. Geçtiğimiz yıl limon fiyatları 100 liraya kadar yükselmişti. Tarım ve Orman Bakanlığı ise 8 Nisan’da limon ihracatını yasaklamıştı. Ancak bu yıl da tablo farklı değil. Sektör temsilcileri, yaşanan ürün kaybı nedeniyle 2025 sezonunda da limonun cep yakacağını belirtiyor.
“LİMON FİYAT GEÇEN YILI ARATMAYACAK”
Limon fiyatının geçtiğimiz yılı aratmayacağını ifade eden Denizli Meyve Ve Sebze Komisyoncuları ( DEMESKO ) Başkanı Halil Öztürk, “Limon üretiminde esas dengeyi iklim ve soğuk bozdu. Limonlar ciddi manada don olayından etkilendi. Soğuk nedeniyle rekolte düştü. Arz eksik dolayısıyla da bu yıl limonun fiyatı yüksek olacak. Geçtiğimiz yılı aratmayacak bir tablo ile karşılaşacağız. Devletimiz limon ihracatını durdurdu, ancak kısmen şu an müsaade ettiler. Burada ihracattan öte rekoltenin eksik olması sıkıntı. Sadece limon özelinde de durumu değerlendirmemek gerekiyor. 1-2 gün sonra sıcaklıklar artınca durum daha da netleşecek. Limonun durumu malum, bu saatten sonra değişiklik olmaz, ürünler depolardaki yerini aldı” dedi.
“İTHALATIN ÖNÜ AÇILMALI…”
Başkan Öztürk, fiyat dengesinin sağlanması için ithalatın önünün açılması gerektiğini ifade ederek, “Bu yıl iklim nedeniyle meyvecilik sektöründe ciddi sıkıntı görünüyor. Açıkçası kısmi olarak ithalata izin verilmesi gerekiyor. Mesela kayısıyı don vurdu şu anda kayısı yok. Üzümde ciddi bir sıkıntı var. Piyasada dengenin oluşması için ithalata izin verilmeli. Tarım ülkesi olarak ithal meyve getirmemiz doğru değil ancak ekstra durumlarda piyasadaki fiyat dengesini sağlamak için bu adımın atılması gerektiğini düşünüyorum. Ürün az olduğu zaman iş fırsatçıların eline kalıyor. Sebze ve meyve ihraç etmemiz doğru olmasa da eksiğimizi kapatmamız ve tüketicilerin pahalı ürün yememesi için böyle adımlar atılmalı” diye konuştu.