EKOPOLİTİK

Denizli Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun geçtiğimiz Cuma kendi önergesiyle gündeme alınan Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin isminin değiştirilmesi maddesi meclisin ikinci oturumunda görüşüldü. Ve; Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nin adı; “Pamukkale Kültür Merkezi” olarak değiştirildi.

“BUNUN ADI MUHALEFETE; BİR ALİ MARIM DERSİ!”

Meclis otumu açılışının başında söz alan Denizli’nin eski belediye başkanlarından ve Büyükşehir Başkanvekili Ali Marım, kendi adı verilen bulvardan isminin kaldırılmasını istedi.

Ali Marım meclis oturumunda şunları söyledi, “Nihat Zeybekci, belediye başkanlığı döneminde sağlıklı olan yaşayan belediye başkanlarımızı belediyeye çağırdı. Bizleri belirli yerlerde talep noktasında isimlerimizi vereceğini söylemişti. Biz de belediye başkanları olarak kendi dönemimizde emeğimiz geçen yerlerde taleplerde bulunduk. Ben de Ali Marım Bulvarı olarak isim verilen yeri talep ettim, meclisten geçti. Şu anda Sayın Nihat Zeybekci’nin isminin değiştirilmesi konusundaki gündem noktasında; benim belediye meclisinde görevli olmam, Nihat Bey’in zamanında isim verildikten sonra görevli olduğum bir mecliste, Nihat Bey’in isminin silinmesi noktasında oy verme konusunda hem ahlaki hem siyasi olarak ben yanlış görüyorum. Ben de belediye başkanlığında bu dönemki görevim bitinceye kadar bu ismin silinmesini rica ediyorum. Bu düşünceyle Nihat Bey’in ismi gündeme geldiğinde benim de ismimin gündemden çıkarılmasını arz ediyorum.”

SUBAŞIOĞLU MARIM’I YANLIŞ ANLAYINCA!

Büyükşehir Başkanvekili Ali Marım’ın meclis konuşması ve oylamada çekimser kalması AK Parti Denizli İl Başkanı Muhammet Subaşıoğlu tarafından farklı anlaşıldı ve farklı bir paylaşımla yorumlandı. Denizli’nin muhalefet il Başkanı Subaşıoğlu  hemen sosyal medya hesabından Ali Marım'ı etiketleyerek: "Tebrik ediyorum Ali Marım Başkanım, sergilediğiniz duruş son derece yerinde ve doğrudur. Bizler, bu şehre yıllarca hizmet etmiş Sayın Nihat Zeybekci’nin isminin silinmesine olduğu gibi, sizin gibi değerli isimlerin de bu tarz yaklaşımlarla itibarsızlaştırılmasına asla razı değiliz. Denizli halkı, hizmet edenleri unutmaz ve vefasını her zaman gösterir. Bu şehir, kıymet bilenlerin ve vefa duygusunu yitirmemişlerin şehridir. Duruşunuzla yalnız olmadığınızı bir kez daha hatırlatmak isteriz. Siyasi nezaketiniz ve ahlaki duruşunuzdan dolayı teşekkür ediyoruz” diyordu.

“İSMİM ÜZERİNDEN PARTİMİ VE BAŞKANIMI ELEŞTİRTMEM”

Oysa Başkan Marım’ın isim değişikliği ile ilgili duruşu ve açıklaması oldukça netti. Denizli Büyükşehir Başkanvekili Ali Marım meclis toplantısından birkaç saat önce yaptığı değerlendirmesinde geçtiğimiz Cuma gününden bu yana “Marım adı” üzerinden AK Parti Meclis Grubu’nun malzeme yaptığı eleştirilere adeta “bir dakika” diyordu. Ve adeta “Adım üzerinden Partim CHP’yi ve Başkanım, yol arkadaşım Bülent Nuri Çavuşoğlu’nu eleştirtmem! Bundan dolayı adımın kaldırılması için dilekçe vermekten de kaçınmam” tavrı koymaktan da kaçınmadı. Denizli Büyükşehir Başkanvekili Ali Marım’ın (AK Parti Meclis Grubu’nca da yanlış yorumlanan) düşüncesi ve meclis toplantısı öncesi yaptığı açıklama da esasen şöyle idi;

MARIM “KENTE YAZIK OLMUYOR, DEMOKRASİ KÜLTÜRÜ YILLAR SONRA YENİDEN YEŞERİYOR!”

“Ak Partili meclis arkadaşım benim adımından geçtiği bir açıklama yaptı. Ben politikada etiğe çok önem veririm. Benim adım üzerinden yol arkadaşım, Belediye Başkanım Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun eleştirilmesine gönlüm razı olmaz. Böyle bir şeye de asla izin vermem. Bundan dolayı adımın kaldırılması için dilekçe de veririm. Siyasette, politikada öyle anlar vardır ki dönemin koşullarına göre böyle kararlar alınır. İşte bu karar da öyle bir karardır. Bizim gözümüz kulağımız halkın, Denizli insanının isteklerine çevrilidir. Bu karar da halk istediği için, Başkan’ın da dediği gibi ‘sokağın sesi’ böyle olduğu ve istediği için alınmış bir karardır. Biz de ismimizi sildiririz, halk ister; ismimiz yeniden yazılır, halk ister, kaldırılır. Bu halk; kimin adını kazıyacak, kimin kötü izlerini silecek, kimi kalıcı hale getirecek çok iyi bilir. Bu konuda hiçbir kişisel talebimiz ve egomuz yoktur. Söylediğimiz bu şeyler Sayın Bakan Nihat Zeybekci için de geçerlidir.. Ayrıca bu kente yazık olmuyor, yıllar sonra bu kentte, Denizli’mizde halkın sesi yükseliyor ve demokrasi kültürü yeniden yeşeriyor.”

ÇAVUŞOĞLU; “BENİM DE ADIM HİÇBİR YERE VERİLMESİN!”

Ali Marım’ın açıklamasının ardından mikrofon alan Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu daha önce aralarında ve CHP Meclis Grubu’nda konuştukları bu konuyla ilgili tebessüm etti ve kısa bir konuşma yaptı. Başkan Çavuşoğlu, “Bizim siyasi saikle ilgili düşüncemiz noktasında aynı düşünce sizler açısından geçerli değil. Siz Başkanvekili olarak burada kamu görevi ifa ediyorsunuz. Herhangi bir siyasi parti değil. Denizli Büyükşehir Belediyesi’nin temsilcisisiniz ama bu mecliste bu konuyu gündeme almamız mümkün değil. Bir sonraki mecliste gündeme getiririz. Sizin de isminizi bir başka isimle değiştiririz. İnşallah daha önce de söylediğim gibi; bundan sonra kendi ömrüm vefa ettiği sürece ismimin bir yere verilmemesi konusunda benim de kamuoyundan ricam vardır” dedi.

BURASI ARTIK PAMUKKALE KÜLTÜR MERKEZİ!

Mecliste komisyondan 1 ret oyuyla gelen madde, geldiği şekliyle oylandı. 52 kabul oyuna karşın 14 ret oyu ile karar Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi’nden geçti. Ve; Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi’nın adı; “Pamukkale Kültür Merkezi” olarak değiştirildi. Oylamada Denizli Büyükşehir Başkanvekili Ali Marım elini kaldırmadı ve çekimser kaldı.

“MESELE ALGI DEĞİŞTİRMEKSE BUNU EN ÇOK YAPAN SİZSİNİZ!”

AK Parti Meclis Grubu adına bu maddeyle ilgili itiraz metni okunurken daha sonra söz alan Feride Kabadayılar açıklamaları ile tansiyonu yükseltti. AK Parti Meclis Grup Başkanvekili Kabadayılar’ın sözlerine  yanıt veren Başkan Çavuşoğlu’nun hedefinde doğal olarak Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci vardı. Zeybekci’nin başkanlığı döneminde ismi değiştirilen mahalle, sokak ve caddeleri hatırlatan Bülent Nuri Çavuşoğlu şunlar söyledi; “Biz bu şehre hizmet etmek için gelenlerin, hizmetten sonra ‘hep beni alkışlayın’ diye bir tavır içine girmemesini, girenlerin de doğru düşüncede olmayacağını bilmenizi isteriz. Bu olay siyasi bir saikle olmuş olsaydı, Denizli’de birçok isim var... O isimlerin de değiştirilmesi konusunda bir irade gösterilirdi. Belediye başkanlığı, bakanlık yapmış olması önemlidir. Ama hala kendisinin siyaset yapıyor olması ve insanlar arası ‘siyasi eşitlik’ açısından bu durumun doğru olmadığı da arkadaşlarımız tarafından komisyonda ifade edilmiştir.”

“KENTİN HAFIZASI İLE OYNAYAN YİNE ZEYBEKCİ VE SİZİN PARTİNİZDİR”

Bunun bir saik veya başka bir niyetle yapıldığı konusuna girersen, Denizli’de herhalde en çok isim değiştiren başkan Sayın Nihat Zeybekci’dir. Bugün insanlar yüzlerce yıllık mahallelerinin isimlerini hatırlayamıyorsa; İlbadı ‘İlbade’ olduysa, Kayhan ‘Kayıhan’ olduysa, Feslikan ‘Fesleğen’ olduysa bunların altında Zeybekci’nin imzası vardır.  Demek ki; isim değiştirmek toplumun algısını değiştirmekse bunu en çok yapan Zeybekcidir. Türkiye’de bu tür isim değişikliklerini en çok yapan siyasi parti sizin partinizdir. Bu kentin hafızasını silmeye kalkışan da yine sizin anlayışınızdır. Bu anlamda birçok yerde birçok farklı siyasi görüşün isimleri var. Biz o siyasi görüşlerin tamamına saygılıyız. Bizim amacımız birilerin isimlerini yaptığı hizmetleri ortadan kaldırmak değildir, bu açıdan toplumun her kesimi tarafından kucaklanan bir isim olması konusunda bir gayret içinde olduğumuzun herkes tarafından bilinmesini isteriz.”

“MADDİ KATKISI YOK, AMA YENİ TESİSLERDE KATKIYA KAPIMIZ AÇIK!”

Komisyondaki itiraz gerekçesinde son Ekonomi Bakanı ve Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Nihat Zeybekci’nin maddi ve manevi katkısı olduğu ifadesine de yanıt veren Bülent Nuri Çavuşoğlu, “Hiçbir maddi katkısının olmadığını yaptığımız incelemelerde gördük. Maddi olarak katkı koymak isterlerse önümüzdeki dönemde Denizli’ye kazandırmayı düşündüğümüz tesislere her kim katkı koymak isterse o katkıyı koyanların isimlerini de büyük bir keyifle vereceğimizden emin olabilirsiniz. İsim konusunda gösterdiğiniz bu hassasiyeti bundan sonra açıklayacağımız yolsuzluk dosyalarında da gösterirsiniz artık” dedi.

İKİ YAZARA GÖRE; “BU KENT BELLEĞİ İÇİN ESASLI BİR BAŞLANGIÇ!”

Şimdi gelelim Denizli’de “kent belleği ve yerel tarih çalışmaları” ile ilgili araştıran ve yazıp-çizen iki isme. Gazeteci Seval Uysal ve Mimar-Yazar Hüsamettin Ataman Denizli Büyükşehir Belediyesi’nde başlayan bu tartışma arayıp da bulamadıkları bir başlangıçtı. Ve bütün bu gelişmeler sonuçta “Denizli Kent Belliğine” yazacak ve bu şehre fayda sağlayacaktı. (Öte yandan meclis toplantısında konuyla ilgili AK Parti Grubu’nun eleştirilerine hedef olan Büyükşehir Belediye Başkanı Çavuşoğlu da; Ataman ve Uysal’ın yıllardır altını çizip takipçisi oldukları saptamalarının adeta aynısını dillendirmiş ve “hafızası olmayan bu kenti kim yarattı?” diye sormuştu)

Denizlili mimar, belgeselci-yazar ve Mimarlar Odası eski Şube Başkanlarından Hüsamettin Ataman; Denizli Kent Belleği’nin yok edilip silinmemesi için kesintisiz yazıp çizen ve çağrılar yapan bir “yerel tarihçi ve gönüllü kent aktivisti.” Daha geçtiğimiz günlerde Mimarlar Odası Genel Merkezi’nin  Denizli Şubesi ile ortaklaşa düzenlenen "Türkiye'de ve Denizli'de yitirdiğimiz Cumhuriyet dönemi mimarlık mirası" başlıklı  toplantıda sunum yapan Hüsamettin Ataman Nihat Zeybekci adının değiştirilmesi ile ilgili tartışmaları en coşkulu takip eden isimlerin başında yer aldı. “Kongre Merkezindeki Nihat Zeybekci adını değiştiriyorlar ama Nihat Zeybekci'nin değiştirdiği tarihi mahalle isimlerine dokunan yok. Yarım iş yapmayın” diyen Ataman’a “Gözün aydın, şimdi sırada o mahalle, cadde ve meydanlar var!” demeden de edemedik.

ATAMAN'IN GÖZÜ AYDIN! SIRADA MAHALLE, CADDE VE MEYDANLAR VAR!

Her fırsatta ve sık sık; isimleri değiştirilen Delikliçınar Meydanı'nın, İlbadı Mahallesi'nin, Kayalık Mahallesi'nin, isimleri silinen Gürcan, Musa, Çaybaşı, Saltak, Kiremitçi gibi “Tarihi Mahallelerin Suçları Ne? Onların İsimlerini de iade edin” paylaşımı ve çağrıları yapan Hüsamettin Ataman: son olarak “Tarihi Bir Belediye Meclisi Kararı” başlığı altında bir paylaşımda bulundu. Ataman “2005 Yılında Yenimahalle adı iptal edildi ve İncilipınar Mahallesi adı iade edildi. Tarih: 8 Temmuz 2005. Belediye Başkanı Nihat Zeybekci o gün diyor ki; “tarihe mal olmuş mahallelerin, caddelerin, meydanların adlarının değiştirilmesi çok sakıncalı ve yanlıştır. Bu nedenle daha önce adı değiştirilerek Yenimahalle yapılan mahallemizin adını İncilipınar olarak iade ediyoruz.” Belediye Meclisi’nde yapılan oylamada oybirliği ile İncilipınar adı iade ediliyor” diyor ve ekliyordu; “Bu Tarihî Meclis Kararı Tüm Yöneticilerce İbret Vesikası Olarak Dikkate Alınmalıdır. Delikliçınar Meydanı adı iade edilmelidir. Gerekirse Halk Oylaması (Referandum) yapılmalıdır. Yöneticiler halkın isteğine uymak zorundadırlar. Çünkü Zeybekci ve Zolan, 2007, 2008, 2016 Yıllarında 2005 yılında söylediklerinin tam tersini yaptılar.”

SEVAL UYSAL; “HAFIZASI OLMAYAN ŞEHİR...”

Gazeteci Seval Uysal yazıyor; Bugünlerde Denizli'nin tek gündemi: Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi'nin adının değiştirilmesi... Kenti karpuz gibi ikiye bölünen bu karar, yerinde mi, değil mi tartışmasından çok, bir ismin kaldırılması (politik) eksende yürüyor. Oysa bu tartışma önceden de vardı... 2004 sonrasında...

MUSA MAHALLESİ DİYE BİR MAHALLE YOK ARTIK...

Mesela; Bu gördüğünüz Musa Mahalleliler... (Köşe yazarının notu; Merhum Gazeteciler Ferruh Ölmez, İsmail ve Muharrem Aydın kardeşlerin mahallesi**) Onlar kendilerine Musa Mahalleli dese de, artık öyle bir mahalle yok. 2008 yılında Nihat Zeybekci başkanlığındaki Denizli Belediye Meclisi bu mahalleyi fesh etti. Birkaç mahalle ile birleştirip topuna Değirmenönü Mahallesi adını verdi.

25 MAHALLE FESHEDİLDİ…

Denizli’de adı silinen sadece Musa Mahallesi değil. Çaybaşı, Çamlık, Uçancıbaşı, Gürcan, Hatipoğlu’da yok. Denizli Belediyesi 2008 yılında 55 olan mahalle sayısını, 31’e düşürdü. 55 mahalleden 25’i feshedildi. Bazı mahallelerin de isimleri değiştirildi.

KAYALIK “15 MAYIS”, KAYIHAN “KAYHAN” OLDU

Feshedilen Kayalık Mahallesi, sınırları genişletilerek 15 Mayıs Mahallesi’ne dönüştürüldü. İlbadı Mahallesi’nin ismi İlbade, Feslikan Mahallesi’nin adı Fesleğen olarak değiştirildi. (Hüsamettin Ataman’ın en çok üzerinde durduğu ve 15 Mayıs değil, 16 Mayıs dediği ve itiraz ettiği mahalle de bu mahalle. Bu arada hepimizin Kayhan, diye bildiğimiz mahallenin ismi de Kayı’han oldu**)

İLBADI’NIN ADI İLBADE, FESLİKAN'IN ADI FESLEĞEN OLDU! ÇAYBAŞI-SALTAK-GÜRCAN-MUSA- ÇAMLIK SİLİNDİ…

Feshedilerek başka mahallelere bağlanan mahalleler şunlar: Yeşilyurt, Yücebağ, Yunus Emre, Gürcan, Gürpınar, Musa, Çamlık, Bakırlı, Hatipoğlu, Eskimüftü, Uçancıbaşı, Dükkanönü, Delikliçınar, Günbattı, Saltak, Kayalık, Kirişhane, Barbaros, Gündoğdu, Kiremitçi, Meska, Kuyupınar, Esentepe, Çaybaşı ve Atakent. (Ayrıca 2005'te Şeyh Bedrettin Caddesi, İncilipınar Mahallesi ve 2006'da Şehit Öğretmen Yusuf Batur Caddesi'nin isimleri değiştirildi. Mahkeme kararıyla bu değişiklikler iptal edildi) Bu ismi değişiklikleri ve fesihlerin çoğu da Başkan Bülent Nuri Çavuşoğlu’nun dediği gibi Zeybekci ile Zolan’ın Başkanlık dönemlerinde yapıldı.

VE DELİKLİÇINAR...

2016 yılında Osman Zolan başkanlığındaki belediye meclisinde Delikliçınar'ın adı; 15 Temmuz Şehitler Meydanı yapıldı. Gördüğünüz gibi isim değiştirmenin sayısız örnekleri var.

Oysa isimler bir şehrin kimliğidir. Sokaklar, meydanlar, simgesel yapılar o şehrin nüfus cüzdanıdır... Kentin hafızasıyla oynanmaz… (Seval UYSAL)