EKOPOLİTİK- MUSTAFA KEMAL KAYA
Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamı, dünya şairi Nazım Hikmet’in annesi ve Yahya Kemal’in sevgilisi Celile’nin hayatı; Kadıköy Halk Tiyatrosu (KHT) oyuncusu Ayşegül Yalçıner tarafından Denizli’de sahnelendi. Nihat Zeybekci Kongre ve Kültür Merkezi iken Denizli Büyükşehir Belediye Meclisi tarafından adı Pamukkale Kültür Merkezi’ne dönüştürülen merkezdeki ilk oyun; (isim değişikliği kararından iki saat sonra) Merkezefendi Sol Kültür Fakir Baykurt Kitaplığı’nın organizasyonu ile kentte sergilenen “Celile; Nazım Hikmet’in Annesi” isimli gösteri oldu. Celile’yi 271. Kez Denizli’de sahneleyen tanınmış oyuncu Ayşegül Yalçıner konuyla ilgili yaptığı sosyal medya paylaşımında, “Sol Kültür Denizli’nin davetiyle Denizli'deydik 2 gündür. Oyundan 2 saat önce küçük çaplı bir devrim oldu. ‘Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’ adı meclis kararıyla ‘Pamukkale Kültür Merkezi’ olarak değiştirildi. Yeni adıyla o salonda oynanan ilk oyun; Celile” dedi. Böylece bir süredir zaten Denizli Büyükşehir Belediyesi Kültür Daire Başkanlığı ve birimlerine ev sahipliği yapan merkezdeki ilk oyunu sergileyen sanatçı Ayşegül Yalçıner yaptığı paylaşımla bu isim değişikliğini gerçekleştiren Büyükşehir Belediye Başkanı Bülent Nuri Çavuşoğlu’na da kararı ile ilgili destek vermiş oldu.
ÇAVUŞOĞLU’NA CELİLE’DEN DE DESTEK GELDİ!
“Celile; Nazım Hikmet’in Annesi” isimli gösteri Kadıköy Halk Tiyatrosu (KHT) oyuncusu Ayşegül Yalçıner tarafından Denizli’de sahnelendi. Merkezefendi Sol Kültür Fakir Baykurt Kitaplığı’nın organizasyonu ile kentte sergilenen oyun adı Pamukkale Kültür Merkezi’ne (PKM) dönüştürülen merkezde sahnelenen ilk oyun oldu. Celile; isim değişikliği kararının alındığı Belediye Meclis toplantısından iki saat sonra merkezin yeni ismi ile sahnelenen ilk gösteriydi. Büyük ilgi ile karşılanan gösteri Pamukkale Kültür Merkezi Fatma Yıldız Salonu’nda gerçekleştirilirken adeta sanatseverlerin de akınına uğradı. Celile ‘cezaevinde açlık grevindeki oğlu Nazım Hikmeti’ kurtarmak için Galata Köprüsü’nde imza kampanyası başlatan saray kökenli bir anneyi anlatıyordu.
Gösteri sonrası Sol Kültür Fakir Baykurt Kitaplığı tarafından “Osmanlı’nın ilk kadın nü ressamı, Nazım Hikmet’in annesi, Yahya Kemal’in sevgilisi Celile’yi anlatan değerli sanatçımız Ayşegül Yalçıner’e, bizi yalnız bırakmayan dostlarımıza olarak teşekkür ediyoruz” seklinde açıklama yapıldı.
YALÇINER; “OYUNDAN 2 SAAT ÖNCE KÜÇÜK ÇAPLI BİR DEVRİM OLDU!”
Celile gösterisinin 271.’incisini Denizli’de Pamukkale Kültür Merkezi’nde sahneleyen tanınmış oyuncu Ayşegül Yalçıner konuyla ilgili bir sosyal medya paylaşımı yaptı. Yalçıner, “Korkunç bir kötülükle mücadele ediyoruz. Öyle hadsiz ve nobran ki kimileri... Öte yandan son dönemde şiddeti iyice artan karanlığa, zorbalığa ve zorluğa rağmen birbirine ışık olmak için çabalayanlar var, işte onlar iyi ki var! Sol Kültür Denizli’nin davetiyle Denizli'deydik 2 gündür. Oyundan 2 saat önce küçük çaplı bir devrim oldu. ‘Nihat Zeybekçi Kongre ve Kültür Merkezi’ adı meclis kararıyla ‘Pamukkale Kültür Merkezi’ olarak değiştirildi. Yeni adıyla o salonda oynanan ilk oyun; Celile. 271. Temsil” dedi.
ŞİİR OTEL’İN ARMAĞANI…
Ayşegül Yalçıner devamla, “SOL Parti Denizli'de dayanışmayı sürdüren, umudu büyüten insanlara teşekkür... Yalnız @siirbutikotel 'in armağanı da çok manidar... Henüz vakit varken gülüm... #PamukkaleKültürMerkezi #dayanışmayaşatır..” dedi.
CELİLE (NAZIM HİKMET’İN ANNESİ) OYUNU VE KONUSU;
Osmanlı’nın ilk nü kadın ressamı, Nâzım Hikmet’in annesi Celile. Celile Hanım, cezaevinde açlık grevindeki oğlunu kurtarmak için Galata Köprüsü’nde imza kampanyası başlatan cesur bir kadın. Celile Osmanlı’nın en güzel kadınlarından biridir. Saray ressamı Fausto Zonaro’dan dersler almış, Paris ve Roma’da resim eğitimi görmüştür. Yaşamı padişah hafiyeleri, Balkan çeteleri, İttihat ve Terakkicilerle geçer. Osmanlı’nın tanınan valilerinden Nâzım Paşa’nın oğlu Hikmet Bey ile evlenir. Bu evlilikten iki çocuğu olur. Biri büyük şair Nâzım Hikmet diğeri ise Samiye’dir. Celile’nin kayınpederi Nâzım Paşa’yla arası çok iyidir ancak eşiyle, kayınpederiyle yaptığı sohbetlerin hiçbirini yapamaz. Evliliğinde mutsuzdur. Bir arkadaş toplantısında karşılaştığı Yahya Kemal’e gönlünü kaptırır. Onu o kadar çok sever ki adeta yeniden doğmuş gibidir. Eşinden boşanır, Yahya Kemal’le mabedi Büyükada’daki evi olur..